Fogyatékkal élők/ sajtócikkek, akciók

Tolószékes kormányfő, vak miniszter?
Nagy-Britannia új miniszterelnöke egyik szemére nem lát, s nagy a valószínűsége, hogy idõvel teljesen megvakul – a szigetországban ez mégsem „téma”. Ha valaki szóba hozná ebbéli aggályait, az emberek többsége valószínűleg nem is értené, mi ezzel a probléma. A Lajtán túl ugyanis egyáltalán nem számít különlegesnek, ha vezető politikai pozícióba egy fogyatékos ember kerül. A múlt század első felében Amerikában megválasztották elnöknek a mozgássérült Franklin Rooseveltet, s Nagy-Britanniának is volt már vak politikusa, David Blunkett egykori belügyminiszter személyében. De vajon mi a helyzet nálunk?

A multik nyitottabbak a fogyatékosok alkalmazására
Látás- vagy halláskárosultak, enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, kerekesszékesek. Kevés közöttük a diplomás, nyelveket beszélő, a versenyszféra idegenkedik alkalmazásuktól, a civil szféra pedig komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy közülük minél többen megtalálják a helyüket és a munkájukat a társadalomban.


Százmilliárd a fogyatékkal élőknek
Jelentős támogatást kapnak a következő években a fogyatékkal élők Magyarországon, összesen mintegy 100 milliárd forintos intézkedési tervet fogadott el a kormány, jelentette be Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Soltész Miklós KDNP-s képviselő szerint évente több tízmilliárd forintot kellene fordítani a fogyatékkal élők támogatására.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Megháromszorozódhat a fogyatékosok ápolási díja
Máris módosítani készül a szociális tárca a szociális törvényt. A legutóbbi módosítás után az állam határozhatja meg az önkormányzatok helyett az ápolási díjakat a szociális otthonokban.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Az RTL Klub kísérlete, hogy bejuttasson egy kerekes székkel élő nőt az Oktatási Minisztérium épületébe.



--------------------------------------------------------------------------------

A Kézenfogva Alapítvány kampánya:



FOGADD EL, FOGADJ EL!
Az értelmi és halomozottan fogyatékos, autista emberek a magyar társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjai közé tartoznak. Nagy részüknek nem csupán az egészségügyi állapotuk, hanem a mostoha társadalmi körülmények is nehezítik életüket, és teszik lehetetlenné a társadalmi normaként elfogadott életvitel folytatását.

A tudatlanság, a nemtörődömség, az előítéletek és a félelem olyan társadalmi tényezők, amelyek elszigetelik a sérült embereket és hátráltatják fejlődésüket. Alapítványunk olyan befogadó társadalmat tart ideálisnak, amelyben az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista emberek a társadalom egyenértékű tagjaiként részt vesznek a társadalmi élet minden területén. Programsorozatunkkal hozzájárulunk az előítéletek lebontásához, az értelmi fogyatékos emberek társadalmi elfogadottságához.

A kampány

Közvélemény formáló, "Fogadd el, fogadj el” címmű rendezvénysorozatunk idején egy különleges kamiont indítottunk útnak, amelyet teljes egészében átalakítottunk a kampány „arcává”. A kamion az országot bejárva, különböző rendezvényhelyszíneken hívja fel a figyelmet céljainkra. Útja összekapcsolódik a tájékoztatással, a felvilágosítással és elsősorban a személyes találkozások révén mutatja be, hogyan élnek az értelmi fogyatékos emberek. A különböző állomásokon a kamion köré épülő helyi programokat, eseményeket minden esetben a helyi civil szervezetek szervezik, szorosan együttműködve egy-egy iskolával és a Kézenfogva Alapítvánnyal.

Az elfogadás kamionjában lévő kiállítás tablóin értelmi fogyatékos emberek táncegyütteseiről készített fotókat láthatják az érdeklődők. A mozisarokban a témával kapcsolatos filmeket mutatunk be. Törekszünk arra, hogy a viszonylag kis térben is többféle benyomás érje a látogatót, így lásson, halljon, sőt maga is cselekvő részesévé váljon a kamion világának. Videó-üzenőfalunkon bárki elmondhatja benyomásait, véleményét a rendezvényről, megoszthatja velünk, hogy milyen élmények érték. A kamionban kialakítottunk egy számítógépes sarkot - elsősorban a gyerekek, és a fiatalok számára- ahol erre az alkalomra fejlesztett számítógépes játékainkkat próbálhatják ki. Egyúttal átélhetik, milyen nehézségeket kell leküzdeniük az értelmi fogyatékos embereknek nap, mint nap, milyen „akadályoztatva lenni”.

2006-ban

A kamiont 2006. júniusában parlamenti sajtótájékoztató, illetve a négy parlamenti párt képviselőinek a jelenlétében mutattuk be. Négy hónap alatt a kamion közel 5000 kilométert tett meg, az ország 33 településének 35 helyszínére jutott el. A rendezvénysorozat megszervezésében, lebonyolításában közel ezer ember vett részt rövidebb-hosszabb ideig. A rendezvényeken, beleértve a budapesti zárórendezvényt, több mint 30000 ember vett részt, a média segítségével a hír több százezer emberhez jutott el.
Az esemény 2006. szeptember 17-én zárult egy nagyszabású rendezvény keretében a Felvonulási téren, amelyre közel 15000 ember látogatott el.

------------------------------------


Széttárt kezekkel kellene beérniük a fogyatékosoknak
Dunát lehetne rekeszteni a fogyatékosoknak adott kormányzati ígéretekkel, de a sok szép vállalás mindig elsikkad valahogy. A politikusok kényszerpályára hivatkozva tárják szét a kezüket, de akad olyan minisztérium is, amely egész egyszerűen nem válaszol a témával kapcsolatos kérdésekre. Mit ígért a kormány a fogyatékosoknak és mi valósult meg belőle? Olvassa el az [origo] összeállítását munkalehetőségekről, utazásról, akadályokról!

Pecsételőnek sem veszik fel az értelmi sérülteket
Az értelmi fogyatékosok társadalmi elkülönülése jelenleg szinte törvényszerű - állapította meg egy európai felmérés. Magyarországon még az enyhén értelmi sérülteket is inkább speciális iskolában oktatják és a későbbi munkahelyen sem egészségesekkel dolgoznak együtt. Már, ha egyáltalán van munkájuk.

Felbőszítette a sérülteket az államtitkár
Együttműködést ajánlott fel, de egyúttal kritikai megjegyzéseket is tett az Egészségügyi Minisztérium illetékese felé több, különböző fogyatékossággal élőket tömörítő szervezet vezetője egy pénteki egyeztetésen. A minisztérium államtitkára a kritikák többsége elől kitért, majd egyéb elfoglaltságára hivatkozva távozott. Ezzel felbosszantotta a fórum résztvevőit, akik szerettek volna további kérdéseket feltenni neki.

Fogyatékosokon spórol az egészségügyi tárca
Hónapokkal az után kezdődhet meg az egyeztetés a fogyatékosok utazási költségtérítéséről, hogy az Egészségügyi Minisztérium drasztikusan csökkentette a támogatást. A tárca szerint a fogyatékosok közlekedése nem egészségügyi, hanem szociális kérdés, ezért nem akarják azt az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozni. Más azonban nem finanszírozza helyettük, a változás pedig többek közt 11-12 ezer gyermeket is érint.

Nincsenek megjegyzések: