Felhasználói mozgalom/user movement

Magyar nyelvű információk/information available in Hungarian

A PÉF (Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum) honlapja


Gombos Gábor honlapja


Gombos Gábor: a skizforénia egyoldalú megközelítése ellen


Gombos Gábor felszólalása az ENSZ Fogyatékügyi Bizottságának ülésén


GOMBOS GÁBOR: A "gondnoksági csapda"


Kiért szól a Lélekha(ra)ng?
Orosz Anett, beszélgetés Gombos Gáborral, a Lélekhang Egyesület alapítójával


A Lélek-Hang Egyesület honlapja

NEMÉNYI MÁRIA – CSEPELI GYÖRGY: ÖNSEGÍTÉS ÉS SZOCIÁLPOLITIKA

Peter Lehmann (ed.) Coming off Psychiatric Drugs.

a magyar nyelven egyelőre nem olvasható könyvről Buda Béla könyvismertetőjét találjátok a link alatt.

A Varázshegy Egyesület honlapja


Angol nyelvű dokumentumok,cikkek/English documents,articles:


The Institute for Recovery and Community Integration
The Institute for Recovery and Community Integration is a program of the Mental Health Association of Southeastern Pennsylvania (www.mhasp.org), and works in collaboration with with National Mental Health Consumer Self Help Clearinghouse (www.mhselfhelp.org).


Jim Read: THINKING ABOUT A DRUG-FREE FUTURE FOR MENTAL HEALTH SERVICES

Self Advocacy for People with Mental Disabilitis (Open Society Institute - Mental Health Initiative)

Introduction to self-advocacy

Mad Pride

"MAD PRIDE is committed to ending discrimination against psychiatric patients, promoting survivor equality and celebrating Mad culture."

APPLEBY, LOUIS A new mental health service: high quality and user-led The British Journal of Psychiatry (2000) 177: 290-291
For mental health services this is a time of change. We have seen the publication of the National Service Framework (NSF; Department of Health, 1999), a blueprint for mental health care throughout England. By the time this paper appears, the National Plan will have been published — a radical view of the whole National Health Service (NHS) based on consultation with the public and the professions. The National Institute for Clinical Excellence is considering how schizophrenia and depression should be treated, and more mental health topics are on its list. The Commission for Health Improvement — an external inspectorate of clinical governance in local services — has begun its work. A new Mental Health Act is on the way. And, against this background, there is my own appointment as National Director for Mental Health, one of three ‘health czars’, to use the ludicrous shorthand that the press have planted in the public mind.

Paul Cutler, Robert Hayward and Gabriela Tanasan Supporting User Led Advocacy in Mental Health
Mental health advocacy provides a fascinating test case for the wider role of advocacy in civil society. Often perceived as a specialism, mental health issues are likely to affect up to 1 in 4 people in Europei in the course of their lives. This fact demonstrates the likelihood that many European citizens will access mental health services and probably experience some of the stigma that continues to be associated with mental health. At the same time, there is a little known but vibrant network of service user led mental health projectsii, initiatives and self-help groups across Europe that have for years grappled with the concept and ideas of advocacy in practice. The lessons their experiences have yielded are not just applicable to mental health development but have importance for all forms of civil society advocacy. This paper approaches these lessons from several perspectives. It explores the interrelationship of self-advocacy, peer advocacy and systemic advocacy, and the different sets of challenges and strategies that advocates have to tackle when working in hospitals or doing community advocacy. It provides a concise overview of the most important of those lessons for CSO's, advocates and professionals, and for governments and international organisations. Throughout these reflections, it uses the experience of user group work in Campulung-Moldovenesc, in northern Romania, to illustrate the practical implementation of the lessons.



-------------------------------------------------------------------------------------------



Jim Read
– UK (Crisis Point. No 11. February 2000)

(fordította: Bugarszki Zsolt)

Több mint egy krízis ház

Ez a cikk tisztelgés a Skallagrigg House előtt. A ház most új helyre költözött és a neve Anam Cara lett.


Egy biztos menedék

Mint olyan „szakértő, akit saját pszichotikus élményei tettek azzá” sok szolgáltatást volt alkalmam látni. Amikor új helyet látogatok meg, azon gondolkodom, vajon ezt a helyet választanám-e, amikor egy rossz nap még rosszabbra fordul.
Mostanáig, a kedvenc potenciális menedékhelyem a hegyek között volt Románia északi részén. Egy barátságos, kis kórház. Amikor ott voltam futbalmeccset néztünk a TV-n a páciensekkel és a pszichiáter kisfiával. Habár éjfél is elmúlt, senki sem rontott ránk, nem kapcsolta ki a TV-t és nem küldött bennünket aludni. A nővérek tudták jól érezzük magunkat és észben tartották, hogy a paciensek ide gyógyulni jöttek, nem azért, hogy büntessék őket. Nem beszélek románul, de kevesebb nyelvi akadályom volt ott, mint hazám akut ellátó részlegeiben.
Mostanság egy másik hely is felkeltette a figyelmem, mely sokkal közelebb van az otthonomhoz, habár a környék nem olyan festői. Kívülről nem túl sokat ígér a hely – egyszerű ház egy nagyobb konvencionális pszichiátriai szolgáltatásokat nyújtó épülöttegyüttes sarkán. De amint belépünk, a hely sokkal ígéretesebbé válik. Két lakás van benne (mindegyik két hálószobával) melyek IKEA bútorokkal vannak berendezve inspiráló poszterekkel a falakon. Jobbára illó olajok illata és meditatív zene lengi be a szobákat.
Ez a Skallagrigg Ház, egy krízis ház Astonban, Birmingham-ben. A kezdeményezés a CHANGE (Choice and Alternatives for Growth and Experience) szervezet projektje és a North Birmingham Mental Health Trust valamint a Mental Health Foundation finanszírozza.

Mi teszi a Skallagrig Házt mássá?


Mióta a túlélők és szolgáltatás használók önsegítő kezdeményezéseinek mozgalma a 80-as évek közepétől előtérbe került, folyamatosan hangoztatjuk, hogy pszichotikus krízisek esetén, olyan helyeket szeretnénk, melyek sokkal informálisabbak és kevésbbé medikálisak, mint a megszokott pszichiátriai részlegek. És végre ezek megjelentek, mindegyik nagyon egyedi formában.
Ami a Skallagrigg Házat a legtöbb angliai krízis centrumtól – ha nem az összestől - leginkább különbözővé teszi az 4 fős stábja. Mindannyian keresztülmentek a saját mentális problémáikból történő felépülés útján. Ez követelmény ha valaki a stáb tagja akar lenni a Skallagrigg Házban.
Elmondták nekem, hogy felvételi interjúik során hátrányt jelentett, ha nem volt elegendő tapasztalatuk a túlélői mozgalmak területén.

A felépülés kísérése


A házban lévő stábtagok nem intézményi munkatársak, hanem a bentlakók felépülésének személyes kísérői. Micsoda jelentősége van ennek a kifejezésnek! Majd minden lakó súlyos mentális betegségről kapott diagnózist. De az itteni stáb nem azon dolgozik, hogy visszavezesse őket a közösségbe, vagy hogy segítse stabilitásukat. Mindannyian hisznek abban, hogy fel tudsz épülni még a legmélyebb válságból is, és mindannyiuknak megvan a saját tapasztalatuk erről, ami komoly hátterül szolgál e meggyőződéshez.
Tudják, hogy a felépülés nem olyan folyamat, amit valakik mint egy kezelés végezni tudnak rajtad. Magadnak kell ezt végigcsinálnod, mások aktív segítségével és támogatásával. Szóval mit ajánl a stáb a Skallagrigg lakóinak? Nehéz pontokban kifejezni, mivel mindegyikük a saját személyiségét, tapasztalatait és meggyőződését használja munkája során. Érdemes elidőzni ezen az utolsó mondaton. Mennyire igaz ez azokra a szolgáltatásokra, amelyeket Te ismersz? Vagy bármilyen munkahelyre? A stáb azt teszi, amit helyesnek tart, tanul belőle, készségeik és elképzeléseik a maguk útján alakulnak. Talán ez az útja annak, ahogy elkerülik a kiégést, ami nagy fenyegetést jelent egy kis team számára, mely a szívét-lelkét adja krízisben lévő emberek támogatásához. Nem nehéz ez akkor, ha magad lehetsz.
Az alábbi diagramot a Skallagrigg stábja állította össze annak érdekében, hogy öszefoglalják filozófiájuk lényegét. Kiegészítő terápiák alkalmazása – egy holisztikus megközelítés részeként - akkor kezdődött amikor egy homeopátiával foglalkozó kolléganő önkéntesen kezdett el dolgozni a házban. Ő most az egyik stábtag.

- diagram -

Szivárvány Lovag Hercegnő, Hangok és Víziók.


Az önsegítés és más felhasználók támogatásának lehetőségét több rendszeresen találkozó csoport kínálja (ide tartozik a Szivárvány Lovag Hercegnő, mely egy nők alkotta csoport, amely a Skallagrigg stílusában működik) melyek bevezethetik az embereket az olyan szervezetekbe, mint amilyen a Brainstorm, egy felhasználók által vezetett művészeti projekt.
A „hearing voices” (hangokat hallók) vezetője Marius Romme és Sandra Escherl. A Skallagrigg Ház megközelítéséhez nagyon hasonlóan a következőt tartalmazza információs levelük: „Komolyan hisszünk annak a munkának a hatékonyságában, amikor egyéni keretek között dolgozunk és nyíltan megbeszéljük az összes hangot és gondolatot. Nem hisszük, hogy meg lehet érteni valakit vagy lehet segíteni valakinek hatékony módon ha nem akarjuk ezt tenni igazából. Azt is gondoljuk, hogy a hangok, vizuális élmények és más tapasztalatok, amelyeket „pszichotikus élménynek” minősíthetnénk valódi élmények, és mi ezeket nem definiálnánk „mentális betegségekként” csak akkor ha az érintett maga tesz így”.

„Együttlét” , társas megközelítések és sprituális utazások


Az „együtt lét” egy olyan koncepció, amely a Soteria Házból származik. A kezdeményezés Kaliforniában létezett egy közösségi alapú kísérleti kezelés keretei között. Az „együtt lét” arról szól, hogy sok időt töltünk olyan emberekkel, akiknek szoktalan gondolataik és érzéseik vannak. Nagyon odafigyelünk rájuk, de nem avatkozunk be csak akkor ha sérülést akarunk megelőzni (nem szabad ezt összekeverni a pszichiátriai osztályokon működő megfigyeléssel, amikor valakit megfigyelés alatt tartanat, de igazából nem figyelnek oda rá).


A társas megközelítés lényege, hogy az egyén krízisére úgy tekintenek, mint ami egy sajátos reflexió mindarra, ami a családjában, társas kapcsolataiban történik. A felépüléshez, azoknak, akik közel állnak az érintetthez úgy kell tekinteniük magukra, mint a probléma és a megoldás részére.
Újabban, néhány stáb úgy tekint a felépülés folyamatára, mint egy spirituális utazásra – ami az ő érésükre és fejlődésükre utal, miközben ők odafigyelnek és tanulnak a bentlakóktól, olvasnak beszélnek és képződnek úgy, hogy fejlesztik készségeiket és azt a képességüket, hogy minél mélyebben megértsék a másikat.

Összefoglalva: egy igazi alternatíva születik


Ezek a megközelítések nem újak de igen ritkán – talán soha nem – alkalmazzák ezeket együtt és olyan emberekkel, akiknek komoly szociális és emocionális problémáik vannak. A North Birmingham Mental Health Trust egy sor olyan közösségi-alapú szolgáltatást hozott létre, melyek igen távol állnak azoktól, amelyekhez szokva vagyunk. Ezek olyan kezdeményezéseket is magukban foglalnak, mint a Home Treatment Teams, amelyek intenzív támogatást kínálnak az érintettek otthonában, hogy lehetővé tegyék a krízis házba vagy kórházba történő felvétel elkerülését. (Minden közösségben van egy krízis ház de a Skallagrigg az egyetlen, melynek stábja nem „szakemberekből” áll). Nagyon elhatározottnak kell lennie annak, aki a Skallagrigg Házba akar menni. A környék szegény, kulturálisan és etnikailag kevert. Az emberek ki vannak téve az erőszak és a kulturális konfliktusok fenyegetésének – ezt a ház lakóinak történeteis is mutatják - , az emberek az életüket féltik, komoly problémát okoznak a kemény drogok és az öngyilkosság.
A Skallagrigg Ház valódi alternatívát nyújt, olyan utat, mely nélkülözi a visszaéléseket és az erőszakot, az olyan erőszakot ami önpusztító viselkedést eredményez. Az ilyen viselkedés sokszor inkább erősítésre lel a pszichiátriai szolgáltatások függővé tévő légkörében.

Több mint egy krízis ház?


A projekt keretei túlnyúlnak a házon, további otthonokat bevonva. Ezek hétköznapi háztartások, melyek tagjai beleegyeztek abba, hogy befogadnak valakit, aki nehéz időket él át. A Skallagrigg stábja tréninget és támogatást nyújt számukra. Egy Skallagrigg közösség van alakulóban – melynek tagjai önkéntesek, korábbi lakók és olyanok, akik felismerték itt valami különös történik, amibőn ők is részt akarnak venni.
Azért választottam a címet, mert számomra a Skallagrigg ház több mint egy nagyon jó projekt észak Birmingham-ben. Egy sajátos változatás nyújtja annak, amit sokan régóta akartunk, amiről álmodtunk és nem mindig hittük egyszer valóra válhat. Azt demonstrálja, reményeink valóra válhatnak. Ha egy lehet, lehet több is. Ahogy Tracy Chapmen énekli:

„Finally the tables are starting to turn
Talkin’ bout a revolution”

Miért Skallagrigg ház?


Skallagrigg mítikus figura, a reményt, szeretetet és az álmok valóra válását reprezentálja. A Viktoriánus kórházak egykori lakóinak generációi között járt a történet szájról szájra, és ritkán osztották meg nem-sérült emberekkel. A remény, amit ezek a a történetek képviselnek, most életre kelt.

Nincsenek megjegyzések: